Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

De eikenprocessierups in Pijnacker-Nootdorp

Ook in de gemeente Pijnacker-Nootdorp komt de eikenprocessierups voor. Gelukkig niet op grote schaal. Voor zover bekend gaat het om enkele geconcentreerde locaties.

Eikenprocessierups op een boomstam

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Vanaf april komen de larven uit de eipakketten die in het najaar door de vlinders tegen takken van de bomen zijn afgezet. ’s Nachts gaan de rupsen in optocht (processie) op zoek naar voedsel in de kroon van de boom; met name de eikenboom.

Klachten

De eikenprocessierups kan zich bij grote aantallen tot een plaag ontwikkelen en leiden tot klachten veroorzaakt door de brandharen van de rups. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan men in de periode van april tot september last hebben van de brandharen.

Bestrijding

De rupsen in het openbaar groen worden alleen bestreden als er direct gevaar voor de volksgezondheid is. In het voorjaar, april-mei, worden de rupsen op enkele locaties bestreden door het inzetten van kleine aaltjes (nemathoden). De aaltjes schakelen de rupsen uit door deze binnen te dringen. Een groot voordeel van deze methode is dat de rupsen worden bestreden voordat ze hinderlijke brandharen ontwikkelen. De bestrijding vindt in de nachtelijke uren plaats omdat de nemathoden niet tegen licht kunnen en dus voor zonsopkomst in de rupsen moeten zitten.

Meldpunt Leefomgeving

Het is niet precies te zeggen wanneer de bestrijding uitgevoerd gaat worden omdat deze erg weersafhankelijk is. Het mag niet waaien en de eerst uren na de behandeling mag het niet regenen. Indien nodig worden oude nesten weggezogen door een gespecialiseerd bedrijf. Heeft u een nest gezien en/of gevonden? Geef het door aan de gemeente. Hier vind u het Meldpunt Leefomgeving. U kunt ook bellen naar 14 015.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van de GGD Zuid Holland West, www.ggdwh.nl.