Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Burgemeester onthult tijdelijk lichtmonument

Donderdag 23 januari onthult burgemeester Francisca Ravestein om 19.45 uur een tijdelijk lichtmonument in de hal van het gemeentehuis.

Levenslicht gemaakt door Daan Roosegaarde

Kunstenaar Daan Roosegaarde ontwierp in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het tijdelijk lichtmonument ‘Levenslicht’. Het monument, dat uit 104.000 lichtgevende stenen bestaat, staat op bijzondere wijze stil bij de 104.000 uit Nederland afkomstige Holocaust-slachtoffers. Zij worden elk jaar rond 27 januari herdacht.

Tot en met 2 februari

Het monument is een eenmalige aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid. Tot en met 2 februari is het tijdelijke lichtmonument te zien.

600 herdenkingsstenen

Pijnacker-Nootdorp ontvangt ruim 600 herdenkingsstenen. De overige stenen worden verdeeld onder andere gemeenten. Zo vormen alle kleine lichtmonumenten in de gemeenten samen één tijdelijk nationaal monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust.

Symbolisch

De herdenkingsstenen van het lichtmonument lichten om de paar seconden op en doven weer. Ze ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.

Vanaf buiten te zien

Gedurende de periode dat het lichtmonument in de hal staat, zijn geïnteresseerden welkom om het monument te bekijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Als het gemeentehuis dicht is, dan kun je het lichtmonument ook zien vanaf het Oranjeplein.