Sluiten
 1. stuur door
 2. bedankt
stuur door

Wat te doen als de sirene gaat ?

De sirene, ofwel het luchtalarm, is een geluidssignaal om u op straat te waarschuwen tegen (dreigend) gevaar. Het geluid is bedoeld om mensen op straat in de bescherming van een gebouw te krijgen. U moet naar binnen!

Wat moet ik doen als het alarm gaat?

Is het niet de eerste maandag van de maand 12.00 uur en u hoort één of meerdere sirenes afgaan, dan wordt u gewaarschuwd voor een dreigend gevaar. Dat kan van alles zijn. Meestal gaat het om gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand of zwaar ongeval.
De sirenes worden geactiveerd vanaf de meldkamer van politie of brandweer. Het kan zijn dat alle sirenes tegelijk af gaan of slechts een aantal als het gevaarsgebied klein is. In elk geval heeft die sirene u iets te vertellen. Volg daarom altijd de volgende aanwijzingen op:

Sirene gaat - stap 1: Ga direct naar binnen

1. Ga direct naar binnen

Als u de sirene hoort ga dan zo snel mogelijk naar binnen, het dichtstbijzijnde gebouw in. Dit geldt voor iedereen. Dus ook als u ergens anders dan thuis bent, bijvoorbeeld tijdens het winkelen. Kinderen, die op school zijn, moeten daar blijven. Op school en kinderdagverblijf wordt verteld wat kinderen moeten doen. Zit u in de auto, verlaat deze dan en ga zo snel mogelijk naar binnen. Als mensen bij u aanbellen, geef hen dan gelegenheid om te schuilen. Doven en slechthorenden zullen de sirene mogelijk niet opmerken. Ziet u dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw hen dan.

Sirene gaat - stap 2: Sluit deuren en ramen

2. Sluit deuren en ramen en zet ventilatie uit

U moet alle ramen en deuren sluiten om mogelijke schadelijke stoffen buiten te houden. Zet mechanische ventilatie uit. Doe uw deur niet op slot, zolang u aanwezig bent. Het kan eventuele hulpverlening vertragen. Bij gebouwbeheerders is het bekend dat de centrale ventilatie ook uitgezet moet worden. Heeft u de indruk dat dat niet gebeurt, bel dan de beheerder en maak hem duidelijk dat dat wel de bedoeling is. Beschikt u over een telefoonnummer van uw gebouwbeheerder, ook buiten kantoortijden?

3. Stem radio of tv af op Omroep West

De overheid communiceert bij grote rampen ook via de Omroep West. Voordeel van Omroep West is, dat dit de officiële rampenzender is die ook in de lucht blijft als de stroom uitvalt. U moet er dan wel voor zorgen dat u de beschikking heeft over een radiootje op batterijen en dat de batterijen niet leeg zijn. Zo blijft u in geïnformeerd.
U kunt bij stroomuitval en sirene-alarm ook de radio in uw auto gebruiken. Bedenk wel dat een auto weinig bescherming biedt tegen bijvoorbeeld een gifwolk. In zo’n geval is een woning , die goed afgesloten is , veel veiliger. Omroep West heeft ook tekstpagina speciaal voor rampen beschikbaar, pagina nr. 112.

4. Check uw smartphone op NL-Alert berichten

NL-Alert berichten komen op uw telefoon binnen als SMS berichtjes. Vaak geven deze berichtjes meer details over wat er gaande is en wat u moet doen of nalaten. Elek halfjaar tetst de overheid NL-Alert. Is uw telefoon al ingesteld ? Zie www.NL-Alert.nl voor een instructie van uw telefoon en nadere informatie.

Via de radio hoort u alle benodigde informatie. We doen ons best om u zo snel mogelijk van informatie te voorzien. Dat kan ’s avonds en in het weekend wel even duren, omdat de medewerkers van huis moeten komen. Bovendien zijn wij als gemeente ook afhankelijk van de informatie die van de hulpdiensten moet komen.

5. Check, als u toegang heeft tot internet, de volgende websites

 • www.omroepwest.nl
 • www.pijnacker-nootdorp.nl
 • www.crisis.nl Deze site is speciaal gebouwd om in crisissituaties bereikbaar te blijven. Deze robuuste website kan ook gebruikt worden door uw gemeente. Raadpleeg dus deze website, zeker als uw gemeentelijke website traag of overbelast is. Hier vindt u zowel actuele als achtergrond informatie . De website is ook bereikbaar als er geen rampen of dreigingen zijn en bevat veel handige tips.
 • www.knmi.nl
 • www.anwb.nl/verkeer

6. Bel niet, zonder noodzaak

Ga niet naar 112 bellen voor informatie. Deze lijn moet vrij gehouden worden voor spoedgevallen. Ga ook niet onnodig de gemeente, de brandweer of de politie bellen. Zij hebben in de beginfase van een ramp of zwaar ongeval hun handen vol aan het inrichten van de eigen organisatie. Internet (websites, sociale media) is een snel medium. Stel uw smartphone in op het snel kunnen raadplegen van de officiele websites. Download nu al de app van Omroep West of Radio 1 NPO.

7. Laat weten waar je bent

Laat uw dierbaren of collega’s even weten waar u bent en dat ze zich geen zorgen behoeven te maken.

Wat moet ik doen als de sirene gaat en andere mensen reageren niet?

Het kan altijd gebeuren dat mensen de sirene niet opgemerkt hebben. Ziet u dat gebeuren waarschuw hen dan, maar breng uzelf niet in gevaar. Weet u dat er mensen in uw buurt wonen , die het alarm mogelijk niet zullen horen (slechthorend), zorg er dan voor dat ze op een of andere wijze gewaarschuwd worden. Bel hen bijvoorbeeld.

Als mensen de instructies niet opvolgen en nog op straat lopen dan kunt u ze duidelijk maken dat er gevaar dreigt en dat ze ergens naar binnen moeten. Als ze daar niet op reageren dan heeft u gedaan wat binnen uw mogelijkheden ligt. Laat u niet verleiden om uzelf in gevaar te brengen.

Als dat nodig is, zal de rampenzender Omroep West, door de inzet van tolken, de berichtgeving ook in andere talen melden. De gele instructiekaart is ook in het Engels beschikbaar, zie www.crisis.nl voor een Engelstalige tekst. Maar ook hier geldt dat we elkaar zo veel mogelijk helpen.

Wat moet ik doen als de sirene gaat en ik ben niet thuis?

Het advies 'ga direct naar binnen' betekent: ga het dichtstbijzijnde gebouw in. Dat kan een woonhuis, maar ook een winkel of een bedrijf zijn. Bent u onderweg als wandelaar of fietser vraag dan of u ergens in een gebouw mag schuilen. Zit u in een auto probeer dan het gebied te verlaten. Als dat niet mogelijk is bedenk dan dat een gebouw meer veiligheid biedt dan een auto. In het openbaar vervoer (OV) kunt u niet veel doen. Meestal zal het OV doorrijden naar een halte of station waar u veilig kunt uitstappen.

Uit de praktijk is bekend dat winkels in zo’n geval vaak sluiten en de klanten op straat worden gezet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook in een winkel kunt u schuilen.
Buitensporters staken hun activiteit of wedstrijd en gaan ergens naar binnen en wachten daar tot het sein veilig wordt gegeven, via de media. Als mensen bij u aanbellen, biedt ze dan gelegenheid om te schuilen.

Wat moet ik doen als de sirene gaat en de kinderen zijn op school?

Ga niet naar school bellen of de kinderen ophalen! De scholen zijn geïnstrueerd wat ze moeten doen. Bovendien krijgen zij bijzondere aandacht van de hulpverleningsdiensten. Uw kinderen zijn in goede handen. Raadpleeg wel geregeld de website van de school.

Wat doet de school?

Er zijn door de scholen en de brandweer procedures opgesteld voor wanneer de sirene gaat onder schooltijd.

 • Bij een sirenealarm zullen ze de kinderen snel naar binnen halen.
 • Ramen en deuren sluiten en de eventuele luchtverversing uitzetten.
 • Alle kinderen gaan naar hun klas en wachten daar samen met hun leerkracht op nadere instructies. De leerkrachten zijn zich bewust van de mogelijke spanningen, die dit op kan roepen bij de kinderen en zullen de kinderen daarin zo veel mogelijk bijstaan. In nagenoeg alle gevallen merken de kinderen niet veel van de gebeurtenissen en kan worden volstaan met het binnen blijven en wachten tot het sein veilig wordt gegeven.
 • Het schoolgebouw wordt niet eerder verlaten dan na toestemming van de brandweer/ politie/ gemeente. Tot die tijd kunnen ouders hun kinderen niet van school komen ophalen!
 • Hou de website van de school in de gaten.

Ontruiming

In heel uitzonderlijke situaties kan het zo zijn dat een gebied, inclusief de school ontruimd moet worden. In dat geval zullen ouders en de schoolleiding dat doen, onder aansturing van de gemeente, politie en brandweer. De kinderen zullen overgebracht worden naar een opvanglocatie in een veilig gebied. Welke locatie dat is, wordt op dat moment bepaald. Via de media of haar website zal de gemeente aan u mededelen waar de kinderen zijn en wanneer u ze daar kunt ophalen.

Wat kunt u zelf doen

Als ouder of verzorger kunt u het volgende doen om u en uw kinderen voor te bereiden:

 • Zorg dat de school beschikt over uw gegevens: (mobiel) telefoonnummer waaronder u bereikbaar bent tijdens de schooltijden.
 • Bespreek de mogelijkheid van een calamiteit eens met uw kinderen, bijvoorbeeld als het oefenalarm afgaat.
 • Wellicht zal de school ook communiceren via internet ten tijde van een ramp of zwaar ongeval. Hou dan dus ook de site van de school in de gaten.

Ik hoor de sirene binnen niet of heel moeilijk

Bedenk dat het sirene alarm bedoeld is voor de mensen die buiten zijn en niet voor mensen die binnen zijn. Dat betekent dat in veel gevallen u binnen de sirenes niet of niet goed kunt horen. Men gaat er van uit dat u thuis via andere kanalen (radio, TV, Internet) het bericht ontvangt. Heeft u vragen of klachten over de sirenetest, neem dan contact op met de brandweer Haaglanden www.vrh.nl.

Hoe weet ik wanneer het weer veilig is?

Als het gevaar is geweken zal dat bekend gemaakt worden door Omroep West en de gemeente of NL-Alert. Het kan ook zijn dat een geluidswagen dat aankondigt. Het is een misverstand dat de sirenes met een apart signaal het einde van een alarmfase aangeven. Bij twijfel kunt u de website van de gemeente raadplegen.