Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Voorbereiden op een overvloed aan water

Bij een overvloed van water denken we aan overstroming door zeewater of vanuit rivieren maar ook aan hevige regenbuien.

Warmere winters, nattere zomers. We kunnen er over meepraten in Nederland. Met de verandering van het klimaat neemt het smeltwater op de Noordpool toe. Gevolg: de zeespiegel stijgt. Met een hogere zee, kunnen golven gemakkelijker over de duinen slaan. Dit kan leiden tot lichte overlast, maar ook tot een ramp van nationale omvang. Bijvoorbeeld dat delen van Nederland, ook Den Haag, onder water komen te staan.

Ook de rivieren vanuit het oosten en zuiden voeren te grote hoeveelheden water aan. Dat kan ook bij ons tot grote overlast leiden. De overheid bereid zich daarop voor door de (rivier)dijken te verhogen en rivieren te verbreden. We weten echter ook dat de omstandigheden zo extreem kunnen zijn dat het rivierwater hele gebieden onder water zet. Ook als het gaat om regenval. Bijna elk jaar hebben we een aantal dagen dat we het water niet kwijt kunnen en het woningen, wegen of soms hele woonwijken bedreigt. Wat doen we als dit water onze gemeente bedreigt?

Massaal in de auto stappen en wegvluchten voor het water werkt averechts. Als bij een beetje slecht weer in de spits de wegen al volstaan, zal dat zeker gebeuren bij een massale uittocht. Bovendien belemmert dit de hulpverlening. Volg daarom de aanwijzingen op van de overheid en ga na in welke hoogbouw u zou kunnen schuilen.

Veelgestelde vragen

De antwoorden op vragen als "Wat is een overstroming?" en "Hoe kan ik mij voorbereiden op een overstroming?", staan hieronder in de 'Veelgestelde vragenlijst over overstromingen'.

Meer informatie

Heeft u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden in de Veelgestelde vragenlijst, dan kunt u ook nog op onderstaande websites terecht:

  • Op www.overstroomik.nl kunt u per postcodegebied zien wat uw risico’s zijn en wat u moet doen in zo’n situatie.
  • Op www.crisis.nl leest u hoe u zich kunt voorbereiden op een overstroming.
  • Op www.hhdelfland.nl vindt u informatie over het Hoogheemraadschap van Delfland.
  • Op www.kustvisie.nl vindt u informatie over de zogenaamde 'zwakke schakels' aan de Zuid-Hollandse kust.
  • Op www.ahn.nl staat een gedetailleerd overzicht van welke gebieden en gebouwen hoog gelegen zijn.
  • Op www.omroepwest.nl vindt u bij een (dreigende) ramp de laatste informatie.