Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Voorbereiden op een gas- of stroomstoring

Ook in onze regio is het mogelijk dat voor kortere of langere tijd de stroom uitvalt. Hoe kunt u zich hierop voorbereiden?

Gasdruk weggevallen?

Is de gasdruk weggevallen, informeer dan ook even bij de buren. Is daar de gasdruk ook weggevallen meld deze storing dan onmiddellijk op het storingsnummer 0800-9009. Op www.Stedin.net vindt u een uitgebreide instructie hoe te handelen bij een gaslek. Als u gas ruikt moet u vooral ventileren en als het na een controle van de gas-apparaten niet verbetert, de hoofdkraan dichtdraaien en een installatiebedrijf of de brandweer bellen.

Batterijen en kaarsen in huis

Als de stroom uitvalt is het handig een zaklamp en een radio te hebben die op batterijen werken of een opwindmechanisme hebben. Bewaar deze op een vaste plek zodat u het kunt terugvinden in het donker. Daarnaast zijn kaarsen bij een stroomstoring een goede bron van licht en wat warmte. Als het in huis te koud wordt kunt u overwegen in uw auto te gaan zitten. Daar heeft u met een draaiende motor warmte en elektriciteit. Let wel op uw gezondheid in verband met de uitlaatgassen. Rijd kleine stukjes en blijf niet stil staan, zeker niet in smalle straten bij windstil weer. Ook de radio op batterijen bewijst in zo’n geval z’n diensten.

Telefoon stopt er ook mee

Zowel het vaste als het mobiele telefoonnetwerk zullen, wanneer er sprake is van een grootschalige stroomuitval, direct of na enige tijd uitvallen. Ook is de kans groot dat de nog werkende masten overbelast raken omdat men massaal gaat bellen. Hulpdiensten zijn dan ook vaak niet meer bereikbaar per telefoon.

In zulke gevallen zullen de hulpdiensten rondjes rijden door het gebied om op die manier zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen. De brandweerkazerne en het politiebureau zullen in het geval van een stroomstoring geopend worden. Zij beschikken over noodstroom en men kan zich daar melden voor het aanvragen van spoedeisende hulp.

Wat zijn de effecten?

Stroomuitval is veelomvattend. Bijna alles komt tot stilstand en als het lang duurt is een ramp voorzienbaar. Ga eens na wat de effecten voor u en uw huisgenoten zijn als de stroom 8, 24 of 48 uur uitvalt en het is heet weer of juist heel koud weer. Ga na hoe u zich daarop kunt voorbereiden. Bedenk dat het gebruik van uw smartphone, ondanks de accu, dan vaak niet meer mogelijk is.
Kijk ook op www.crisis.nl.

Informatie

Bij een stroomuitval vindt u informatie op www.stedin.net (als u buiten het gebied van de stroomstoring bent).