Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Verloren en gevonden voorwerpen

Inwoners moeten verloren en gevonden voorwerpen niet meer melden bij de politie, maar laten registreren bij de gemeente. Dat kan eenvoudig via het digitale loket.

Typende handen op een toetsenbord

Als vinder van een voorwerp bent u wettelijk verplicht om dat weer bij de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen.

Thuis bewaren gevonden voorwerp

Het aangeven van een gevonden voorwerp kan in de eerste plaats digitaal via het E-loket. Wie dat doet en er voor kiest om het object thuis te bewaren, hoeft niet naar het gemeentekantoor te komen. Hierbij is de vinder wel verplicht het gevonden voorwerp goed te verzorgen. De vinder, die probeerde de eigenaar van het gevonden voorwerp te achterhalen, en daarvoor aantoonbare kosten heeft gemaakt, heeft recht op vergoeding daarvan. Dat geldt ook voor de kosten die gemaakt zijn voor het bewaren van het voorwerp (dit geldt ook voor de gemeente).

Niet thuis bewaren gevonden voorwerp

Inwoners, die gevonden voorwerpen niet thuis willen bewaren, gaan wel naar het gemeentekantoor. Daar geven zij het voorwerp af. In dat geval is de gemeente de beheerder en verantwoordelijk voor het onderhoud. Inwoners hoeven dan geen webformulier in te vullen.

Eigendom

Een gevonden voorwerp wordt niet onbeperkt bewaard. Een gevonden voorwerp met een maximale waarde van € 450-, wordt, als de oorspronkelijke eigenaar zich niet meldt, na drie maanden eigendom van de beheerder als deze zich meldt. Is het voorwerp meer waard, dan geldt een termijn van één jaar. Tot één maand na dit jaar kan de vinder zich melden om het voorwerp te claimen. Na het verloop van deze termijn wordt de burgemeester bevoegd om het voorwerp over te dragen, te verkopen of te vernietigen.

Voorwerp verloren?

Als u een voorwerp in deze gemeente verloren bent, dan kunt u dit via ons e-loket aangeven. Wij nemen contact met u op als het voorwerp gevonden wordt en bij ons is aangemeld.