Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Verlichting openbare ruimte

De raad heeft een nieuw openbaar verlichtingsplan vastgesteld. Hierin staat hoe we de komende jaren omgaan met openbare verlichting. Energiebesparing speelt hierbij nadrukkelijk een rol.

Groene verlichting langs een provinciale weg

Openbare verlichting is belangrijk bij het inrichten van de openbare ruimte en de sociale veiligheid. In onze gemeente hebben we in totaal zo’n 9000 lichtmasten en armaturen. Lichtmasten worden gemiddeld eens in de 40 jaar vervangen en armaturen hebben een levensduur van 20 jaar.

De vervanging van lichtmasten gebeurt per wijk. En waar het kan in combinatie met andere (herinrichtings)werkzaamheden, zodat we zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Vrouwtjeslant in Nootdorp en Pijnacker-Noord staan bijvoorbeeld voor de komende tijd op de rol. Nieuw gebouwde wijken zijn uiteraard voorlopig nog niet aan de beurt.

Minder energieverbruik

De openbare verlichting gebruikt veel energie. Op termijn wil de gemeente een energieneutrale gemeente worden en daarom zijn we bewust bezig met ons energieverbruik.

LED verlichting

Wat hebben we gedaan en gaan we doen? Vanaf 2011 zijn alle hogedruk kwiklampen vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Ook stappen we, waar mogelijk, over op LED verlichting. De komende jaren gaan we 60% van de openbare verlichting die aan vervanging toe is, vervangen door LED verlichting. Dit levert een forse energiebesparing op tot wel 50 tot 60%. Daar bovenop zijn de LED lampen ook goedkoper in onderhoud, omdat ze niet om de paar jaar verwisseld hoeven te worden. Wel zijn de aanschafkosten hoger dan de huidige verlichting, dus er is niet meteen financieel voordeel.