Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Uitkomst onderzoek RIVM kunstgrasvelden besproken met voetbalverenigingen

In Pijnacker-Nootdorp wordt rubbergranulaat ingestrooid op kunstgrasvelden bij 7 kunstgrasvoetbalvelden en 1 trapveld. Uit recent onderzoek is gebleken dat voetballen op kunstgrasvelden geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Het onderzoeksrapport is op 22 december besproken met bestuurders van voetbalverenigingen.

Bijeenkomst 22 december

Donderdag 22 december is het RIVM-onderzoeksrapport besproken met wethouder Bernard Minderhoud en bestuurders van de voetbalverenigingen SV Nootdorp, RKDEO, Oliveo en DSVP. De bestuurders zijn blij met de uitkomst van het rapport en kunnen zich in de conclusies vinden.

De verenigingen hebben afgesproken elkaar op de hoogte te houden van nieuwe informatie op het gebied van kunstgrasvoetbalvelden. Ook zullen zij elkaar betrekken bij ontwikkelingen in de toekomst.

Onderzoek RIVM 2016

In 2016 is door het RIVM opnieuw onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Het RIVM heeft wederom geconcludeerd dat er geen risico’s zijn voor de gezondheid van sporters op velden waar deze korrels gebruikt worden. In Pijnacker-Nootdorp gebruiken we korrels die moeten voldoen aan het keurmerk van Milieukeur. Op basis van het RIVM advies en de eisen die via het Milieukeurmerk worden opgelegd is in onze gemeente voor rubbergranulaatkorrels gekozen. Dit soort korrels worden in bijna alle gemeente in Nederland gebruikt.

Als gemeente volgen wij het advies van het RIVM maar we blijven nieuwe informatie natuurlijk nauwgezet volgen.

Fijngemalen rubber

De rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgras dezelfde eigenschappen krijgt als gewoon grasveld zodat de bal niet te snel gaat, niet te veel stuitert en op het gras slidings gemaakt kunnen worden. Rubbergranulaat is fijngemalen rubber dat gemaakt wordt van oude rubberproducten zoals autobanden. Het geeft rubber stevigheid en elasticiteit. Deze stof zit bijvoorbeeld ook in elastiekjes.