Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Trekker besturen met rijbewijs categorie T

Een trekker besturen op de openbare weg? Nu mag dit nog met een trekkercertificaat. Vanaf 1 juli 2016 is een rijbewijs met categorie T verplicht. Wissel uw trekkercertificaat voor die tijd om via de RDW.

Tractors op de openbare weg

Vanaf 1 juli 2015 is het rijbewijs uitgebreid met een categorie T. Hiermee mag een bestuurder vanaf 16 jaar een land- en bosbouwtrekker (LBT) en een voertuig met beperkte snelheid (MMBS) besturen op de openbare weg. Vanaf 1 juli 2016 is de categorie T verplicht bij het besturen van een LBT en een MMBS.

Hoe krijgt u de categorie T op uw rijbewijs?

  • Hebt u een rijbewijs met een geldige categorie B, afgegeven vóór 1 juli 2015? En bent u 18 jaar of ouder? Dan wordt categorie T bij de eerstvolgende vernieuwing van uw rijbewijs automatisch bijgeschreven. Tot deze vernieuwing is uw categorie B geldig voor het besturen van een LBT of een MMBS.
  • Hebt u een trekkercertificaat maar geen rijbewijs met de categorie B? Van 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 kunt u uw trekkercertificaat omwisselen voor een categorie T op het rijbewijs. Dit kunt u regelen via de RDW. Meer informatie hierover vindt u via www.rdw.nl .
  • Hebt u geen trekkercertificaat en geen rijbewijs met de categorie B? Dan moet u een theorie- en praktijkexamen voor de categorie T afleggen bij het CBR.