Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Snoeisel van uw taxushaag is waardevol

Avalex doet mee aan het initiatief ‘Vergroot de hoop en verklein de kanker’. Vanaf maandag 15 juni zamelen wij het snoeiafval van de Taxus Baccata apart in op onze afvalbrengstations. De inzamelactie duurt tot 31 augustus. Inwoners kunnen dit snoeisel gratis brengen naar alle Avalex afvalbrengstations.

Taxushaag

Over de Taxus

In de jonge twijgen van uw Taxus Baccata-haag zit baccatine. Dit is een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen voor chemotherapie. Taxus baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland. Daarom is het snoeisel van uw taxushaag ook zo waardevol. Avalex draagt graag bij aan deze actie, zodat wij zoveel mogelijk snoeiafval kunnen inzamelen en een bijdrage leveren om kanker te bestrijden.

Medicijn of vergif?

Alles aan de taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboom genoemd. Het woord ‘toxisch’ is afgeleid van taxus. Mensen die hun taxushaag snoeien moeten dit voorzichtig aanpakken, zeker met kinderen en dieren in de buurt. U kunt het snoeisel het beste opvangen op een doek, zodat het zuiver blijft. De giftige naalden van de Taxus worden gebruikt om de basisgrondstof voor chemotherapie te maken, alleen de Taxus Baccata is hiervoor bruikbaar. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. Daarnaast keert Vergroot de Hoop per kubieke meter een bedrag uit aan een organisatie die werkt rond kankerpreventie.

Inzamelpunten

Bekijk de inzamelpunten op www.avalex.nl of kijk voor meer informatie op www.vergrootdehoop.nl