Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Rijbewijs halen vanaf 16 jaar

2toDrive is een experiment waarbij jongeren onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders.

2toDrive zorgt ervoor dat deze groep onder relatief veilige omstandigheden rijervaring op kan doen.

Vanaf 16 jaar de weg op

Door 2toDrive kunnen jongeren al eerder beginnen aan het rijbewijs. Vanaf 16 jaar mogen ze theorie-examen doen voor het rijbewijs B. Vanaf 16,5 jaar kunnen er praktijklessen gevolgd worden en vanaf 17 jaar mag er examen worden gedaan voor het rijbewijs B. Als de deelnemer het rijbewijs heeft behaald mag hij tot zijn 18de verjaardag alleen rijden onder begeleiding van een coach.

Aanmelden

Deelnemers kunnen zich aanmelden door via www.2toDrive.nl een begeleiderspas aan te vragen. Via deze website kunnen ook de namen van de coaches worden doorgegeven. Deze komen op de begeleiderspas te staan. Je kunt minimaal één en maximaal vijf coaches doorgeven. De deelnemer heeft toestemming van de coach nodig om hem op te kunnen geven als begeleider. Aan de coaches worden ook bepaalde eisen gesteld. Deze zijn terug te vinden op de genoemde website.

Wanneer de jonge bestuurder zijn rijbewijs komt afhalen bij de gemeente controleert het systeem automatisch of er een begeleiderspas aanwezig is. Dit is een voorwaarde voor het verkrijgen van het rijbewijs op 17 jarige leeftijd.

Evaluatie

In november 2011 is het experiment 2toDrive voor een periode van maximaal 6 jaar gestart. Deze periode wordt geëvalueerd en als blijkt dat 2toDrive voor meer verkeersveiligheid zorgt, kan het structureel ingevoerd worden.

Meer informatie

Het ministerie van I&M heeft in samenwerking met Teamalert een speciale website gebouwd voor de start van 2toDrive: www.2todrive.nl. Hier vindt u alle informatie over het experiment.