Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Ook in het nieuwe jaar: geen alcohol in het verkeer

Spreek af voordat u naar een feestje, een verjaardag of op stap gaat, wie de Bob is. De Bob blijft nuchter en brengt de rest veilig naar huis.

Poster BOB. Met BOB meer plezier

Hoewel de meeste mensen zich aan deze afspraak houden, stappen bestuurders toch nog wel eens met alcohol op achter het stuur. ‘Want ik mag toch met 1 à 2 glazen op nog autorijden?’ Ja, volgens de wet wel, maar voor sommigen is het lastig om zich hieraan te houden.

Razendsnel

Een Bob drinkt helemaal geen alcohol. Voor wie eenmaal begint, is het steeds lastiger om ‘nee’ te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer op dat moment, maar ook door het ontremmende effect dat alcohol heeft. En dat gebeurt razendsnel, omdat alcohol al in ongeveer tien minuten de hersenen bereikt.

Opmerkelijke feiten

  • Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen, waardoor remmingen wegvallen, de concentratie en het geheugen verminderen, en zelfoverschatting bij de gebruiker toeneemt.
  • Een kwart van de jaarlijkse verkeersdoden is het directe gevolg van alcohol in het verkeer
  • Het drinken van alcohol heeft negatieve effecten op het rijgedrag. De stuurtaak wordt slechter uitgevoerd, waardoor de bestuurder gaat slingeren. Daarnaast neemt de reactietijd toe.
  • De lever doet ongeveer 1 à 1,5 uur over de afbraak van een standaardglas alcohol. Bij acht glazen is dat dus acht tot twaalf uur. Dit betekent dat u na een avondje stevig drinken ’s ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben