Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Nieuwe burgemeester: wat past bij ons?

Op zoek naar een nieuwe burgemeester: wat past bij ons?

Voorpui van het Bestuurscentrum in Pijnacker

Iedere burgemeester beschikt over een aantal standaard eigenschappen. Zo moet een burgemeester op zijn gemak zijn tussen allerlei verschillende mensen en groepen: van ondernemers tot inwoners, van collega-burgemeesters in de regio tot zijn team van wethouders in de gemeente.

Bovendien moet een burgemeester een bindende factor zijn in onze gemeenschap. Ook moet hij integer zijn en anderen ook aanspreken op onacceptabel gedrag. Een burgemeester is onafhankelijk. Hij staat boven de partijen. Tot slot is een burgemeester stressbestendig, ook in een crisissituatie.

Mensenmens of manager

Bovenop dit eisenpakket kunnen allerlei andere zaken een rol spelen. Heeft Pijnacker-Nootdorp de komende zes jaar vooral iemand nodig die stuurt op samenwerking, of meer iemand die ervoor zorgt dat iedereen zich houdt aan de regels en afspraken?
En waar hechten we meer belang aan: een ‘mensenmens’, die goed kan luisteren en zich verplaatst in anderen, of iemand die knopen doorhakt?

Meedenken

De gemeenteraad heeft inwoners in oktober 2013 uitgenodigd om mee te denken over de kwaliteiten en eigenschappen van de nieuwe burgemeester. Suggesties konden aan de raad gestuurd worden. Ook is een online burgerpanel ingezet. En tijdens een Dialoogavond op 29 oktober heeft de raad met inwoners en ondernemers gesproken.

Profielschets vastgesteld

Al deze zaken zijn meegewogen in de uiteindelijke profielschets. De gemeenteraad heeft 31 oktober deze profielschets vastgesteld.

Lees ook