Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Naturalisatieceremonie 23 maart 2015

Dinsdag 23 maart zijn er twaalf nieuwe Nederlanders bij gekomen in onze gemeente: zeven volwassenen en vijf kinderen. Wij feliciteren hen van harte met hun Nederlanderschap.

Nederlander wordt je niet zomaar. Daar gaat een hele procedure aan vooraf. Voor een aantal mensen die de Naturalisatieprocedure ingaan, geldt zelfs dat zij vreselijke dingen hebben meegemaakt in hun vaderland. Zij hebben alles achter moeten laten en zijn gevlucht voor oorlog en geweld.

Procedure

De naturalisatieprocedure duurt ongeveer een jaar. Een strafrechtelijk onderzoek maakt deel uit van de procedure. Ook wordt gekeken of er andere bedenkingen zijn tegen het verblijf in Nederland. Verder moeten nieuwe Nederlanders het inburgeringsexamen hebben behaald en vijf jaar legaal in Nederland wonen. Meestal moeten ze afstand doen van hun andere nationaliteit(en).

Feestelijke naturalisatieceremonie

Als alles in orde is, wordt de procedure afgesloten met een Naturalisatieceremonie. De nieuwe Nederlander leggen daarin de verklaring van verbondenheid af. Daarna kunnen ze een Nederlands paspoort aanvragen.
Nieuwe Nederlanders ervaren de Naturalisatieceremonie altijd als een feestelijk en belangrijk moment; zij kunnen nu officieel hun nieuwe leven in Nederland beginnen. In de praktijk zijn de meeste nieuwe Nederlanders dan al aardig ingeburgerd in onze gemeente. De kinderen zitten vaak al jaren hier op school en ze spreken de taal al heel goed.

Burgemeester Ravestein met nieuwe Nederlanders in Pijnacker-Nootdorp na Naturalisatieceremonie 23 maart 2015 Burgemeester Ravestein met nieuwe Nederlanders in Pijnacker-Nootdorp na Naturalisatieceremonie 23 maart 2015