Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Hoe hard lopen gemeenten voor ondernemers?

Gemeente Pijnacker-Nootdorp is met een 7e plaats goed op weg om koploper te worden met haar dienstverlening aan ondernemers.

De gevels van winkels in De Parade in Nootdorp met winkelende mensen ervoor

De Kamer van Koophandel Den Haag heeft geïnventariseerd wat ondernemers in de praktijk merken van alle inspanningen die gemeenten hebben geleverd om hun dienstverlening aan ondernemers te verbeteren. Met een onafhankelijk ‘mystery’ onderzoek zijn gemeenten telefonisch en per e-mail benaderd. Vervolgens is geregistreerd welke reacties gemeenten geven op de vragen. Het resultaat van dit onderzoek is als het ware een “foto” van de huidige dienstverlening.

Toetsing

Voor dit onderzoek zijn vijftien cases ontwikkeld, waarmee telefonisch is getoetst hoe de
dienstverlening aan de telefoon door ondernemers wordt ervaren. Gevraagd is bijvoorbeeld: ‘Ik ben een nieuw te vestigen ondernemer en ik zou graag een afspraak willen maken met jullie bedrijfscontactfunctionaris’. En, ‘Kan ik per mail het bestemmingsplan van industrieterrein X ontvangen?’

Scoren

Telefonisch scoren we voldoende, dus dit is voor nog voor verbetering vatbaar. Per mail scoren we een 8,7. De allerhoogste score zelfs! Alle resultaten zijn gewogen en samengevoegd en plaatsen ons daarmee met een 6,37 op de 7e plaats (6e plaats is voor Delft met eveneens 6,37). Boskoop is de winnaar met een 6,89.

Rapport

De Kamer van Koophandel biedt dit rapport aan gemeenten en lokale ondernemersorganisaties aan, om in overleg met elkaar de dienstverlening van de gemeenten verder te verbeteren en daardoor de lokale economie te versterken.