Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Gevolgen Russische boycot voor de tuinbouwsector

Eind juli nam de Europese Unie sancties aan tegen Rusland. Rusland reageerde met een boycot op onder meer groente en fruit uit de EU. Het Nederlands bedrijfsleven, waaronder de tuinders in onze gemeente, kan daar flink last van hebben.

Komkommerkweker met 5 komkommers in zijn handen

De sancties die de EU Rusland oplegde, zijn bedoeld om de Russische president Poetin te dwingen om te stoppen met zijn steun aan de rebellen in Oost-Oekraïne. De sancties treffen onder meer de export van militaire goederen en het winnen van olie. Als antwoord volgde een Russische boycot van onder andere groenten en fruit uit de EU.

Schade beperken

Doordat de tuinders hun producten niet meer op de Russische markt af kunnen zetten ontstaat een overschot op de Europese markt. Met als gevolg dalende prijzen. De Rijksoverheid moet snel maatregelen nemen om de schade te beperken voor tuinbouwondernemers. Dat vindt Greenport Holland, de organisatie waarin tuinbouwbedrijfsleven en tuinbouwoverheden samenwerken. Greenport Holland vraagt hier aandacht voor, net als VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland, in een brief aan de staatssecretaris van Economische Zaken, mevrouw Dijksma. Ook Pijnacker-Nootdorp is, via de organisatie Greenport Westland-Oostland, aangesloten bij Greenport Holland.

Donderdagochtend 21 augustus organiseren VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland samen met de Rijksoverheid een informatiebijeenkomst voor branches en bedrijven over de EU-sancties tegen Rusland. Aanmelden voor deze bijeenkomst in Den Haag is mogelijk via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) www.rvo.nl.