Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Fiets weg? Check Fietsdepot Haaglanden

In Pijnacker-Nootdorp kunt u niet overal zomaar uw (brom)fiets neerzetten. Er gelden regels voor het stallen van fietsen en bromfietsen. Dit om rommelige en onveilige situaties te voorkomen, voornamelijk bij winkelcentra en haltes van het openbaar vervoer. De gemeente kan uw fiets laten verwijderen als u zich hier niet aan houdt.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp doet mee aan het Fietsdepot Haaglanden. Fietsen die uit de openbare ruimte verwijderd moeten worden, worden bij het fietsendepot ingezameld, opgeslagen en geregistreerd. De gemeentelijke BOA’s hebben daardoor meer tijd voor hun kerntaak: toezicht en handhaving in de openbare ruimte.

De regels. Wat mag niet?

  • Een fiets buiten fietsenstallingen of rekken plaatsen bij winkelcentra of bij haltes van metro en tram.
  • Een fiets langer dan 14 dagen onafgebroken laten staan in stallingen bij winkelcentra of bij haltes van metro of tram.
  • Een fietswrak op de weg laten staan. Dit is een fiets met gebreken die niet meer goed bruikbaar is.

Deze wettelijke regels zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV artikel 5.12).

Is een stalling vol, kijk dan waar u in de directe omgeving uw fiets mag stallen. De gemeente zal geen verkeerd geplaatste fietsen verwijderen als een stalling helemaal vol zit en er in de directe omgeving ook geen mogelijkheid is een fiets te stallen.

Een fiets verwijderen, hoe gaat dat?

  • Wanneer een fiets niet volgens de regels is gestald, wordt deze gelabeld met een officieel document waarin staat dat u in overtreding bent.
  • Op dit document staat een termijn om uw fiets alsnog volgens de regels te stallen of te verwijderen. Bij fietsen buiten de rekken is deze termijn 1 uur, bij weesfietsen 2 dagen en bij fietswrakken 2 weken.
  • Wanneer er na deze termijn nog steeds sprake is van een overtreding wordt de fiets namens de gemeente verwijderd door het Fietsdepot Haaglanden.
  • Het kan ook voorkomen dat een fiets geen termijn krijgt, omdat de fiets zo staat dat deze gevaarlijk of hinderlijk is voor het rij- en voetgangersverkeer. Op dat moment wordt de fiets direct verwijderd. Medewerkers die fietsen verwijderen kunnen zich legitimeren. Als u ziet dat iemand uw fiets wil verwijderen, vraag hem dan gerust om een legitimatie.

Fiets weg? Check eerst het fietsendepot

Het Fietsdepot Haaglanden verwijdert maandelijks verkeerd geplaatste fietsen, fietswrakken en weesfietsen. Op www.fietsdepothaaglanden.nl kunt u controleren of ook uw fiets bij het depot staat.

Staat uw fiets inderdaad bij het depot?

U kunt uw fiets hier ophalen tegen betaling van de verwijderingkosten (€ 25,-). Doe dat wel snel, want het Fietsdepot bewaart fietsen maar een beperkte tijd. U kunt uw fiets alleen ophalen als u kunt aantonen dat de fiets echt van u is. Met bijvoorbeeld een passende fietssleutel of een aankoopbewijs. Ook moet u uw legitimatiebewijs laten zien.

Kijk voor meer informatie op www.fietsdepothaaglanden.nl