Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Er komt een verkoper aan uw deur. Mag dat zomaar?

Er komen vaak verkopers, collectanten en donateurwervers aan uw deur. Mag dit allemaal zomaar? Hier vindt u een uitleg van de regels.

Twee verkopers in een straat die aanbellen bij twee huizen

Collecteren

Voor een collecte huis-aan-huis is een collectevergunning noodzakelijk. De landelijke instellingen die vermeld staan op het collecterooster van het Centraal Bureau Fondsenwerving hebben allemaal een doorlopende vergunning. Denk hierbij aan het Longfonds en de Kankerbestrijding. U kunt het collecterooster inzien op www.cbf.nl. U kunt de collectant altijd vragen naar zijn of haar legitimatie. Vertrouwt u het niet? Dan kunt u de politie bellen. Zij zullen dan uitzoeken of de collecte legaal is en zo nodig verbaliseren.

Donateurwervers

Het huis-aan-huis werven van donateurs, bijvoorbeeld voor het Rode Kruis of Kika, is ook niet toegestaan zonder collectevergunning. Het is dus verstandig altijd naar de vergunning van de wervers te vragen. Hebben zij deze niet? Dan kan ook hier geverbaliseerd worden door politie.
De gemeente Pijnacker-Nootdorp geeft bijna nooit een vergunning af voor dergelijke acties. Als dit wel gebeurt dan is het in een “vrije periode” op het collecterooster.

Venten

De verkoop van producten en diensten huis-aan-huis (aardappels, ijs, glazenwassen, abonnementen voor beveiliging of riolering) is wel toegestaan zonder vergunning.

Verkoop producten voor een goed doel

Worden producten huis-aan-huis verkocht? En wordt de indruk gewekt dat een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat? Bijvoorbeeld stroopwafels voor studenten of kaarten voor de Noordpool. Dan is dit ook collecteren en dus is er een collectevergunning nodig. Hiervoor geldt hetzelfde als bij donateurswerving. Vertrouwt u het niet? Bel dan de politie.