Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Echtpaar met coronavirus in Pijnacker-Nootdorp

Een man en vrouw van middelbare leeftijd uit Nootdorp zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Dit is vandaag vastgesteld na laboratoriumonderzoek door het RIVM.

detail coronavirus

Het echtpaar keerde onlangs terug van een vakantie in Noord-Italië. Het is zeer waarschijnlijk dat zij het virus daar hebben opgelopen. Zij zitten met ziekteverschijnselen in thuisisolatie, maar maken het naar omstandigheden goed.

Contactonderzoek

GGD Haaglanden is direct een contactonderzoek gestart om in kaart te brengen met wie de man en vrouw tijdens de besmettelijke periode contact hebben gehad. Deze mensen worden door de GGD benaderd. Zij moeten tijdens de incubatietijd van 14 dagen hun gezondheid in de gaten houden. Als zij klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, worden zij ook in isolatie geplaatst en getest op het coronavirus.

Alertheid

GGD Haaglanden en het RIVM blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen. Mochten er nieuwe besmettingen gevonden worden, dan past de GGD hetzelfde protocol toe: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt en zijn/haar contacten. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Reactie burgemeester

Burgemeester Francisca Ravestein leeft mee het echtpaar:

“Zij zitten in een vervelende situatie. Ik wens hen veel sterkte toe en een spoedig herstel. Ik begrijp heel goed dat bewoners nu vragen kunnen hebben en zich mogelijk zorgen maken. Naast de hygiënemaatregelen die er al waren, hoeven nu geen andere maatregelen genomen te worden. Ik heb alle vertrouwen in de deskundigheid van RIVM en GGD. Ik vraag u dan ook om het advies dat zij geven op te volgen. Zo voorkomen we samen dat het virus zich verder verspreidt.”

Als u vragen heeft

Voor het meest actuele advies over gezondheidsklachten kunt u terecht op de website van het RIVM en GGD Haaglanden. Op deze website staan ook vele andere vragen met antwoorden. U kunt ook bellen met het landelijk informatienummer 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.
Kijk voor veel vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers en ondernemers op de website van de rijksoverheid.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

  • was uw handen regelmatig,
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog,
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg,
  • raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan