Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

De gladheidbestrijders staan er weer klaar voor!

Wie herinnert zich de winters van de afgelopen jaren nog? Koud en glad met veel sneeuw.

Voertuigen gladheidbestrijding

Ook dit jaar heeft de gemeente zich weer goed voorbereid op de komende winter. Vanaf 1 november start het officiële strooiseizoen en staan we paraat.

In onze loods aan de Ambachtsweg ligt 225 ton strooizout en in de haven in Harlingen ligt nog zo’n 250 ton. In totaal hebben we dus 475 ton strooizout op voorraad. Afgelopen winter is weer een grote hoeveelheid zout gestrooid: 293 ton. Dit was ruim een verdubbeling van de hoeveelheid die het jaar daarvoor was gestrooid.

Minder zoutbakken

Het aantal zoutbakken is twee jaar geleden drastisch teruggebracht. Veel zoutbakken waren eigenlijk overbodig, omdat ze op plekken stonden die al gestrooid werden. Ook bleek dat het zout uit de bakken niet ter plekke gebruikt werd, maar werd meegenomen voor privégebruik. Het terugbrengen van het aantal zoutbakken heeft niet tot problemen geleid.

Strooiroutes

De totale strooiroute is 206 km lang. Hiervan wordt in totaal 150 km gestrooid met zout. Om de wegen en fietspaden efficiënter en sneller te strooien zijn strooiroutes vernieuwd en beter op elkaar afgestemd. Ook is een extra sneeuwborstel aangeschaft om de fietspaden bij sneeuw nog beter schoon te houden. De afgelopen weken zijn de nieuwe strooiroutes proef gereden en is het materiaal getest.

Bent u al klaar voor de winter?

Natuurlijk zorgt ook u ervoor dat uw auto voorbereid is op de winter en heeft u goede krabbers om de autoruiten schoon te maken. U kunt er ook voor zorgen dat u zout of zand in huis heeft, een bezem en een sneeuwschep om de stoep schoon te maken. Deze materialen zijn te koop bij diverse plaatselijke winkeliers.

Meer informatie

Alle informatie over de gladheidbestrijding staat elders op de website onder gladheidbestrijding.