Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Buurt & Zo: Dit wordt het bruisend hart van en voor de buurt

Al enige tijd kunnen bezoekers van de bibliotheek aan de Julianalaan binnendoor naar het sociaal cultureel centrum aan de Prins Hendrikstraat en omgekeerd. Maar de afgelopen weken zijn beide locaties écht samengevoegd tot een centrum waar iedereen terecht kan voor activiteiten, educatie, informatie en lezen.

De naam ‘Buurt &Zo’ is 20 januari onthuld tijdens de nieuwjaarsreceptie van Bibliotheek Oostland.

Carla Holland is manager van Bibliotheek Oostland:

"De bibliotheek doet al lang veel meer dan boeken uitlenen. Vrijwilligers geven bijvoorbeeld taaltraining onder aansturing van specialisten van de bibliotheek in het aangrenzende centrum.”

Geen wonder dat Bibliotheek Oostland interesse had in het pand aan de Prins Hendrikstraat, dat op de nominatie stond voor sloop, om er een centrum te creëren waar iedereen terecht kan voor activiteiten, educatie, informatie en lezen.

“Een flinke investering was nodig om het pand op te knappen. Hiervoor hebben we een beroep gedaan op fondsen”, licht Carla toe. “Vrijwilligers hebben meegeholpen met het leeghalen van het pand. De gemeente heeft nieuwe kozijnen aangebracht en het dak vernieuwd. Wij hebben voor een mooie vloer gezorgd, identiek aan die in de bibliotheek.”

Sommigen huurders vertrokken, zoals de muziekschool. Maar o.a. Ipse de Bruggen, Doel, een schilderclub, de historische vereniging, kinderyoga, vluchtelingenwerk en een kerkgenootschap blijven gebruikmaken van de ruimten.

Bruisend hart

Het resultaat mag er zijn. De centrale ontvangstruimte is een plek waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Cliënten van Ipse De Bruggen en Doel serveren koffie, thee of een tosti. Buiten is een leesterras. Eveneens gaan de cliënten van Ipse betaalbare maaltijden koken voor de buurt. Er komt een was- en strijkservice, gerund door cliënten van de GGZ.

“De kunstuitleen met werk van de dagbesteding willen we uitbreiden met werk van lokale kunstenaars. Ook is er ruimte voor een spelotheek. Samen met de bibliotheek wordt dit het bruisende hart van en voor de buurt”.