Sluiten
  1. stuur door
  2. bedankt
stuur door

Bezoek Greenport Venlo aan Greenport Westland-Oostland

Dinsdag 26 oktober bracht de Greenport Venlo een bezoek aan onze Greenport om informatie en ervaringen uit te wisselen.

Greenport bezoek

Beide greenports hebben grote ambities op het gebied van de glastuinbouw. Greenport Venlo dankt de ondernemers die open gesproken hebben over de ontwikkelingen die ze doormaken en waar ze tegenaan gewandeld zijn. Ze bleken bronnen van inspiratie. “Niet alleen voor ons, maar voor de gehele tuinbouwsector.”

In de Greenport Westland-Oostland werken o.a. de gemeenten Westland, Lansingerland, Midden Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Barendrecht samen met het bedrijfsleven aan een integrale gebiedsontwikkeling. Denk hierbij aan herstructurering, meervoudig ruimtegebruik, het bevorderen van innovatie en duurzaamheid.

WUR glastuinbouw

De gasten kregen een rondleiding in het 7.500 m2 grote WUR kassencomplex in Bleiswijk dat voor onderzoek wordt ingezet. Wageningen UR Glastuinbouw ontwikkelt hier nieuwe concepten voor teelten, productiesystemen en bedrijven. Voorbeelden zijn de ontwikkeling van geconditioneerd telen, de energieleverende kas en volledig geautomatiseerde productiesystemen.

Gebroeders Duijvesteijn

Vervolgens kreeg de groep een presentatie en rondleiding bij de gebroeders Duijvestijn in Pijnacker die 1 september gestart is met de boring naar aardwarmte. Met deze duurzame manier van energieopwekking zal het bedrijf de kas gaan verwarmen en wordt de restwarmte straks gebruikt voor de levering aan een nabijgelegen woonwijk. Duijvestijn is een tomaten teeltbedrijf van 13,5 ha dat gericht is op productie, sorteren en (klein)verpakking van hoge kwaliteitstomaten met een goede smaak. Innovatie en vernieuwing zijn bekende termen binnen de bedrijfsvoering. Het bedrijf maakt gebruik van hoogstaande technologie.

Honderdland / Nature's pride

In de middag bezochten de Venlo afgevaardigden het bedrijf Nature's pride. Dit bedrijf importeert, rijpt, verpakt en transporteert exotische vruchten, fruit en groenten. Het bedrijf heeft een eenvoudige maar doeltreffende visie: ‘to satisfy the cunsumer with the best tasting fresh products each and every time'.

Koppert Cress

De dag werd afgerond bij Koppert Cress in Monster. Een klein bedrijf dat natuurlijke smaken en vormen creëert, produceert en vermarkt. Dit alles met het doel om de chef-kok, waar ook ter wereld, inspiratie te geven om mooie en nieuwe gerechten te creëren. In 2006 opende het bedrijf 'Cressperience', een ontmoetingscentrum, bedoeld als trefpunt voor smaakmakende tuinbouw en smaakzoekende gastronomen.

Smaak naar meer

“Met elkaar hebben we afgesproken dat we deze vorm van uitwisseling verder zullen voortzetten.” gaf Dennis Potter van de gemeente Pijnacker-Nootdorp aan. Greenport Venlo dankt de ondernemers die open gesproken hebben over de ontwikkelingen die ze doormaken en waar ze tegenaan gewandeld zijn. Ze bleken bronnen van inspiratie. “Niet alleen voor ons, maar ook voor de gehele tuinbouwsector. Met hun charisma stimuleren ze niet alleen hun eigen bedrijf maar ook de sector. Ze hebben laten zien dat ze veel verder denken dan alleen maar aan de kostenkant. En dat is wat de sector nodig heeft om verder te komen.”