Sluiten
 1. stuur door
 2. bedankt
stuur door

Bent u goed voorbereid op een ramp?

Het is niet de bedoeling dat u 24 uur per dag alert bent op mogelijke rampen, want die overkomen ons gelukkig bij hoge uitzondering. Het is ook niet goed om te veronderstellen dat ons niets overkomt en te verwachten dat de overheid u 100% bescherming kan bieden.

Veiligheid is een zaak van zowel de overheid als u. De overheid bereidt zich voor op rampen en grote ongevallen en u dus ook.

Hoe bereidt u zich voor?

Ga voor uzelf en uw huisgenoten na wat uw specifieke risico’s zijn en hoe u zich daarop kunt voorbereiden. Denk daarbij aan uw woonsituatie (vluchtroutes binnen en buiten), gevaarlijke objecten in uw woon- en werkomgeving (verkeer, tankwagens, opslag van gas, ondergrondse leidingen, gevaarlijke opslag bij bedrijven, etc). Ga ook na wat de risico’s zijn in uw werk omgeving.

Bedenk wat u te doen staat als zich een gevaarlijke situatie voordoet. Meestal is er geen specifiek advies en moet u volstaan met algemene maatregelen, zoals het hebben van reserve batterijen, accu’s en het maken van belangrijke afspraken met uw huisgenoten en collega’s. In sommige situaties kunt u wel maatregelen nemen, zoals nadenken over een vluchtroute bij brand of hoog water. Bespreek dit als huisgenoten af en toe met elkaar en zorg dat je over elkaars telefoonnumers (ook op school en werk) beschikt. Bewaar belangrijke documenten, contacten, etc. niet alleen in de cloud maar ook op uw smartphone en tablet. Tijdens een ramp staan verbindingen onder druk en vallen vaak uit of worden traag. Bespreek met elkaar wat je kunt en moet doen als de telefoonverbinding langdurig wegvalt.

Informatie over rampen: weet wat je moet doen als de sirene gaat

Wat kunt u nu al doen?

 • Leg in de meterkast een zaklamp en extra batterijen voor als de stroom uitvalt.
 • Weet waar de rampenzender op uw radio en tv toestel te vinden is of maak een voorkeurinstelling.
 • Zorg voor een noodpakket voor een lang verblijf binnenshuis.
 • Controleer of uw huisnummer en uw naambordje goed zichtbaar zijn -ook in het donker- en plaats eventueel ook een huisnummerbordje aan de achterkant van uw huis op de poort -of schuurdeur. Als elke seconde telt kunt u voorkomen dat kostbare tijd verloren gaat voor de hulpdiensten.
 • Meld bij uw gemeente, als straatnaambordjes zijn verdwenen of wanneer ze onleesbaar zijn geworden.
 • Meld u aan bij de alarmeringsdienst Burgernet via www.burgernet.nl
 • Zorg dat je over de telefoonnummers beschikt van je huisgenoten ook op hun werk of school, vrienden, etc.
 • Als dat kan, wissel uw gegevens (telefoonnummer en e-mail) uit met uw buren. Op die manier kun je als buren beter elkaars woning in de gaten houden.
 • Veel smartphones kunnen ook een FM-radio signaal ontvangen met of zonder Wifi. Probeer dat eens uit.

Online check

Hoe kunt u zich voorbereiden op een ramp? Wat kunt u uit voorzorg al in huis halen? Op de website www.denkvooruit.nl kunt u op deze vragen een antwoord vinden. Ook kunt u daar de ‘rampeninstructies’ downloaden. Hierin worden elf verschillende rampen beschreven en hoe u zich er op kunt voorbereiden.

Informatie op internet

 • www.crisis.nl Wanneer er sprake is van een ramp, vindt u hier actuele informatie.
 • www.ready2help.nl. Dit is een netwerk van mensen die klaarstaan om te helpen als dat nodig is.
 • www.nederlandveilig.nl Site van de rijksoverheid over risico’s bij u in de buurt en hoe u zich kunt voorbereiden.
 • www.VRH.nl Site van de veiligheidsregio Haaglanden. Hier vindt u meer informatie met betrekking tot regionale risico’s en samenwerking.
 • www.knmi.nl Hier vindt u actuele weersinformatie en indien van toepassing weerswaarschuwingen en weeralarmen.
 • www.ANWB.nl/verkeer Actuele verkeerssituatie en waarschuwingen voor het verkeer (spitsalarm).