Terug naar het overzicht

Vacature: Toezichthouder participatiewet

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Onze gemeente is volop in beweging en dat geldt zeker voor het Sociaal Domein. De functie van Toezichthouder Participatiewet is daarom ook nog volop in ontwikkeling. Wij zoeken daarom ook collega’s die actief en integraal aan de slag gaan met ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein en verwachten daarom van je dat je – in samenwerking met je collega’s van Werk en Inkomen – de handhaving binnen de Participatiewet verder inricht en innoveert.Om toe te zien op een rechtmatige toekenning en rechtmatig gebruik van voorzieningen op grond van de Participatiewet stelt de gemeente een toezichthouder rechtmatigheid aan. Bij de afdeling Sociaal Domein zoeken wij een toezichthouder participatie voor 32-36 uur per week.

Wat ga je doen?

Hoe je ontdekt of er (mogelijk) fraude wordt gepleegd? Als toezichthouder bestudeer je dossiers, bespreek je situaties met klantmanagers Werk en Inkomen en leg je huisbezoeken af. Daarnaast verzamel je aan de hand van meldingen of risicosignalen informatie, analyseer en beoordeel je in hoeverre signalen aanleiding geven tot rechtmatigheidsonderzoek.

Je maakt gebruik van diverse onderzoeksmethoden om informatie te verzamelen in het kader van rechtmatigheidsonderzoek. Je documenteert en beoordeelt deze informatie en adviseert over passende handhavingsmogelijkheden. Je adviseert en ondersteunt klantmanagers Werk en Inkomen bij de beoordeling van de rechtmatigheid van de Participatiewet en over het te nemen besluit in verband met het vervolgtraject.

Verder stimuleer je fraude-alertheid en breng je medewerkers van verschillende voorzieningen of afdelingen bij elkaar, zodat zij van elkaar kunnen leren. Ook ben jij sparringpartner voor uitvoering, kwaliteit en overige zaken rondom Werk en Inkomen.

De toezichthouder Participatiewet houdt zich primair bezig met het:

 • Voorkomen en signaleren van misbruik en oneigenlijk gebruik van voorzieningen binnen de Participatiewet;
 • Adviseren en ondersteunen op strategisch, tactisch en operationeel niveau, zoals het:
  • creëren van in- en extern draagvlak en voorlichting geven over handhaving en naleving;
  • adviseren over fraudebestrijding en fraudealert maken van medewerkers;
  • controleren van gegevens, signaleren van knelpunten en adviseren over de beleidsmatige en uitvoeringsaspecten;
  • leveren van een bijdrage aan het handhavingsbeleid en de inbedding hiervan in de organisatie.
 • Participeren in regionale overleggen met ketenpartners;
 • Rapporteren aan afdelingshoofd Sociaal Domein over de inzet van de toezicht- en handhavingsinstrumenten.

Wat neem je mee?

Jij bent initiatiefrijk, analytisch, daadkrachtig, collegiaal en kan goed samenwerken. Je hebt oog voor wat belangrijk is. Het is voor jou dan ook geen probleem om de belangen van de organisatie en de klant naast elkaar te laten werken. Omdat je voldoende vakmanschap hebt, weet je middels passende communicatie te overtuigen en vertrouwen te winnen. Als laatste heb je goede schriftelijke vaardigheden en kun je zakelijk en objectief rapporteren.

Daarnaast beschik je over:

 • minimaal HBO werk- en denkniveau;
 • ruime aantoonbare kennis van handhaving in het kader van de Participatiewet;
 • minimaal 2 jaar ervaring als (sociaal) rechercheur/toezichthouder met controle onderzoeken en/of handhaving van de regelgeving;
 • een geldige opsporingsbevoegdheid in de hoedanigheid van Algemeen of Buitengewoon opsporingsambtenaar, of de bereidheid deze bevoegdheid te halen;
 • kennis van de wetgeving in het Sociaal Domein (Wmo, Jeugdwet, AWB) en van regelgeving rondom gegevensuitwisseling en privacy is een pré.

Wij bieden

Afhankelijk van opleiding en ervaring bieden wij je, naast uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, een salaris van maximaal € 4.048,–  (schaal 9) bruto per maand voor een 36-urige werkweek en een individueel keuzebudget van 17,05% van je salaris. Dit salaris is gebaseerd op de HR21-functie Medewerker handhaving I. Vanwege de ontwikkelingen op het gebied van toezicht & handhaving is deze functie in eerste instantie voor de duur van een jaar met uitzicht op een vast dienstverband.

Overige arbeidsvoorwaarden

Ook heeft onze gemeente een aantal aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een Persoonlijk Gezondheidsbudget, volledige vergoeding van reiskosten via het OV, flexibele werktijden en goede mogelijkheden om thuis te werken. Je bouwt pensioen op bij ABP waarbij de werkgever het grootste deel van de premie betaalt.

We bieden je in eerste instantie een jaarcontract. Wanneer het van beide kanten bevalt wordt dit na een jaar omgezet in een vast dienstverband.

Over ons team

Als toezichthouder kom je te werken binnen het Sociaal Domein, in het team Bedrijfsbureau. Hier werk je samen met een andere (sociaal) rechercheur/toezichthouder aan toezicht op en handhaving van wet- en regelgeving in het Sociaal Domein. In het team Bedrijfsbureau werk je verder samen met kwaliteitsmedewerkers, juridisch adviseurs en contractmanagers. Daarnaast werk je veel samen met de collega’s uit het team Werk en Inkomen.

Over onze gemeente

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is een groeigemeente, de komende jaren neemt het inwoneraantal toe van 55.000 naar 65.000. Wonen in Pijnacker-Nootdorp is aantrekkelijk vanwege de goede voorzieningen en de prettige ligging in het groen met uitstekende verbindingen naar Den Haag en Rotterdam.

De ambtelijke organisatie bestaat uit circa 385 medewerkers. De organisatiecultuur kenmerkt zich door een informeel karakter, vertrouwen en veel ruimte voor eigen inbreng en ontwikkeling. Collega’s voelen zich gewaardeerd en zijn trots om te werken voor Pijnacker-Nootdorp.

Interesse?

Spreekt de functie je aan en herken jij jezelf in bovenstaande omschrijving? Wij ontvangen dan graag een actueel CV met een motivatiebrief  waarin je aangeeft wat jou drijft. Stuur je sollicitatie onder vermelding van vacaturenummer 2021-17 voor 15 juni 2021 naar gemeente Pijnacker-Nootdorp via sdsec@pijnacker-nootdorp.nl. Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Leo Suijker, teamleider Participatie/Sociaal Domein, telefoonnummer 06-19671400.