Terug naar het overzicht

Testen zonder lange wachttijden

Lange tijd sierde het gebrek aan mogelijkheden om te testen en de lange wachttijden bij de teststraten het nieuws. Twee dagen wachten voordat je terecht kon of uren rijden naar een andere gemeente, was geen uitzondering. Dit probleem is nu opgelost. Er zijn meer en grotere teststraten in de regio geopend. U laten testen gaat nu dus een stuk sneller, meestal kunt u dezelfde dag al terecht. 

Laat je testen

Het is heel erg belangrijk om u te laten testen als u milde klachten heeft die passen bij COVID-19. Het gaat hier om één of meer klachten zoals een snotneus, hoesten, keelpijn, plotseling niets meer kunnen ruiken of proeven en koorts (verhoging vanaf 38 graden). U kunt een afspraak maken om u te laten testen op corona. Het snelst gaat dit met uw DigiD via www.coronatest.nl. Telefonisch kan ook, dan belt u met 0800-1202. Houd wel uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten om u te laten testen.

Testen zonder klachten

Nu krijgen alleen mensen met klachten een coronatest. Vanaf 1 december 2020 gaat de overheid ook mensen testen die naar voren komen uit bron- en contactonderzoek omdat zij nauw contact hadden met een corona-patiënt. Ook mensen die een melding krijgen in de CoronaMelder app, omdat ze in contact zijn geweest met iemand met corona, kunnen dan getest worden. Deze mensen kunnen 5 dagen na het laatste risicovolle contact getest worden. Is de test negatief? Dan hoeven zij niet meer in quarantaine te blijven.

Besmet? Blijf thuis

Als u besmet bent met COVID-19 moet u zich aan de quarantaineregels houden. Dit betekent dat u in ieder geval dat u THUIS blijft! Zo wordt de kans op besmetting van anderen het kleinst, worden minder mensen ziek en hoeven minder mensen naar het ziekenhuis en komen minder mensen te overlijden. Als er minder mensen in het ziekenhuis liggen, dan kunnen ook weer andere medische behandelingen doorgaan. En daar doen we het allemaal voor. Heeft u via de coronamelder app een melding gekregen dat u in contact bent geweest met een besmette persoon, blijf ook dan thuis. 

Kijk voor meer informatie over testen en thuisquarantaine op www.rijksoverheid.nl/corona.