Terug naar het overzicht

Iepziekte slaat toe: bomenkap is nodig

De iepziekte is een vervelende en agressieve ziekte waar iepen snel aan dood gaan. De ziekte kan worden overgebracht door de iepenspintkever, maar ook door wortelcontact.

 Iepziekte begint meestal in een tak bovenin de kroon. Binnen 1 tot 2 weken kan een groot deel van de kroon bruin verkleurd zijn. De schimmel, die de ziekte veroorzaakt, verspreidt zich in de houtvaten en de boom sluit deze af om verdere verspreiding te voorkomen. Door het afsluiten van de houtvaten verdroogt de boom. Uiteindelijk sterft deze. De ziekte raakt vooral de oudere bomen, nieuwe soorten worden veelal niet door de iepziekte aangetast.

Waarom is kap nodig?

Wanneer een iep in een bomenrij is aangetast, ontstaat er een domino-effect. De aangetaste boom geeft de schimmel erg snel door aan gezonde bomen. Om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen is het dus zaak de zieke bomen zo snel mogelijk te kappen en op te ruimen.

Waar worden er bomen gekapt?

In onze gemeente zijn op diverse locaties zieke iepen gevonden. De zieke bomen zijn goed te herkennen omdat ze weinig tot geen blad meer hebben. Ook hebben we de bomen inmiddels voorzien van een rode stip op de stam. Op de volgende locaties worden er iepen gekapt:

Parallelweg rijksweg A1318 iepen
Molenlaan4 iepen
Ru Paresingel1 iep
Weigelialaan2 iep

Komen er bomen voor terug?

Langs de Parallelweg rijksweg A13 en de Molenlaan worden geen nieuwe bomen geplant in verband met aanwezigheid van kabels en leidingen in de grond. Op de overige plaatsen worden wel nieuwe bomen geplant.